събота, 27 май 2023 г.

Защитени видове змии в България – реферат


Русенски университет „Ангел Кънчев“

 

РЕФЕРАТ

 

 

Цел на реферата: Писане на тема за защитен вид животни

Въведение в темата: Защитен вид влечуги – змии

 

Тема: Пепелянката като защитен вид и други видове змии в България

 


Изготвил: Борислав Ангелов Гецов

Фак. №222144

Група: 7р

Курс: II

Специалност: Екология и техника за опазване на околната среда

 

 

Дата: 24.05.2023 г.                                                    Проверил:                                                                                                                                              




I Какво представляват влечугите?

 

Влечугите са клас гръбначни животни.

 

Характеризират се с вътрешно оплождане и сравнително едри яйца, богати на жълтък и са покрити с пергаментоподобна обвивка. Развитието е без ларвен стадий, извършва се във въздушна среда и се характеризира с образуването на зародишни обвивки.

 

Външните слоеве на епидермиса вроговяват. Кожата е суха, почти без жлези , с рогови люспи или костни щитчета. Крайниците са пригодени за ходене с интеркарпални и интертарзални стави.

 

Дишат с бял дроб. Поемат въздуха чрез промяна на обема на гръдния кош. За първи път при тях се образуват трахея и бронхи.

 

Сърцето е триделно. Камерата е най- често с непълна преграда.

 

Бъбреците са метанефрични (тазови).

 

В сравнение със земноводните мозъкът е по-добре развит, особено полукълбата на предния мозък и малкия мозък. Осевият скелет се състои от 5 дяла. Имат и втори шиен прешлен (епистрофей), осигуряващ странично движение на главата. Черепът е с  един кондилус. Телесната температура се повлиява в голяма степен от температурата на средата (пойкилотермни животни).

 

Влечугите са представени почти по цялото земно кълбо, с изключение на зоните, в които е твърде студено – близо до полюсите. Тъй като те са студенокръвни животни, предпочитат по-скоро по-високи температури, а тяхното присъствие и разнообразие става все по-голямо близо до тропиците. Така най-богатите континенти на влечуги са Азия, Африка и Южна Америка.

 

II Видове влечуги

 

Съвременните влечуги се разделят на 4 разреда:

  • Testudines (Костенурки) – около 300 вида;
  • Squamata (Люспести) – включва змии, гущери и други – около 7900 вида;
  • Rhynchocephalia (Клюноглави) – 2 вида;
  • Crocodylia (Крокодили) – 23 вида.

 

III Змии

 

Змиите са удължени, студенокръвни безкраки влечуги от подразред Serpentes, близки родственици на гущерите, с които спадат към един и същи разред – Люспести.

 

Змиите са удължени, студенокръвни безкраки влечуги от подразред Serpentes, близки родственици на гущерите, с които спадат към един и същи разред – Люспести.

 

Змиите са класифицирани в 15 различни семейства, съставени от около 456 рода и над 3000 вида. На дължина достигат от 10 cm (Leptotyphlops carlae) до над 11,5 m (Зелена анаконда). Намерени са фосилни останки на род змии – Титанобои, достигали някога до 15 m.

 

Змиевидното тяло е пригодено за пълзене в гъста трева, по клоните на дърветата и по пясък. Някои пустинни видове змии имат своеобразен страничен „ крачещ „ ход. При него до горещия пясък се допира само част от шията и края на опашката.

 

IV Змии в България

 

В България има 18 вида змии, като 7 от тях са отровни.

 

Всички видове змии са защитени в България и са в червената книга. Всяко отнемане на влечуго от дивото и отглеждането му в терариумни условия, без научни цели, е престъпление.

 

Видове змии в България:

 

        Вдлъбнаточелен смок – принадлежи на семейство Смокообразни. Едра змия с дължина до 2 m. Окраската на гърба варира от тъмно- до светлосива, а младите индивиди са пъстри. Храни се предимно с гущери, гризачи и др. змии. Повечето смоци не са отровни с изключение на вдлъбнаточелия смок, който притежава слаба отрова, но за човека не е опасно и не може да го инжектира.

 

       Пепелянка – вид змия от семейство Отровници. Разпространена е на Балканите и в част от Близкия изток. Достига дължина до 50 – 70 cm. За човека е отровна змия. Храни се главно с дребни бозайници и птици, по-младите екземпляри – с гущери. Отличителен белег на пепелянката е рогчето на върха на муцуната.

 

      Усойница – вид змия от семейство Отровници. Има дебело тяло, като възрастните достигат средна дължина 55 cm. Максималната дължина варира според региона, като в Швеция достига до 104 cm. Главата е едра и добре изявена, почти плоска и вертикална отстрани, с очертан ръб на муцуната. Този вид може да бъде с различни цветове – има сиви, кафяви, жълтеникави и дори напълно черни индивиди. Характерна е тъмната зигзагообразна ивица по дължината на гърба, която при черните индивиди не се забелязва. Отровата на усойницата е силно токсична.

 

     Медянка – неотровна змия, но хапеща, когато е заплашена. На дължина достига до 65 cm, в много редки случаи – до 90 cm. На цвят е сива, понякога с кафеникав оттенък, но има и форми с бакъреночервена окраска. По гърба си има неправилни тъмни петна, наподобяващи слабо зигзаговидната окраска на усойницата. В България е разпространена в цялата страна до надморска височина 1600 m.

 

         Леопардов смок – не е отровна змия. Светла е, обсипана е с малки черни петна и по-големи черни кръгове, ограждащи червеникави петна. Цветът на очите е идентичен с тона на червеникавите петна. Тялото на леопардовия смок достига на дължина до 110 cm. В България се среща по долината на Струма до Кресненския пролом на север и в района на Созопол. Храни се главно с дребни гризачи и насекомоядни, по-рядко с гущери, малки на птици и други. Женската снася 2-4 обли яйца най-често през първата половина на юли с размер около 36 мм.

 

          Котешка змия – отровна змия, но безопасна за човека. Очите на този вид са с продълговати зеници, приличащи на котешки, а самата змия е сива с черни петна, като прилича на котешка опашка. Тя се храни с дребни гущери и гризачи, които умъртвява, използвайки две „оръжия“ – първо се увива около тях, за да ограничи движенията им, а след това ги умъртвява с отровата си.

 

          Червейница – не хапе и не е отровна. Достига дължина до 35 – 40 cm. Живее под земята предимно и прилича на дъждовен червей. В България се среща предимно в южната част на долината на Струма, Източните Родопи, около Харманли, Свиленград и по Черноморието южно от Созопол. Червейницата предпочита сухи местности с тревиста растителност и редки храсти. Прекарва почти целия си живот под земята, като излиза на повърхността при топло и влажно време, най-често нощем. Основната ѝ храна са какавидите на мравки, по-рядко се храни с мравки и други дребни членестоноги.

 

          Пясъчна боа – представител на семейство Боидни (Boidae), срещащ се в най-южните райони на България. Не е отровна и рядко хапе (не болезнено за човека) при улавяне. Добронамерена е и човек може да я хване. Отделя лек мускул, който лепне и мирише и я защитава да не бъде изядена. Гърбът на змията е жълтеникаво-кафяв с неправилни по-светли петна, които се редуват с по-тъмни. Коремът е по-светъл с тъмни петънца. Опашката е много къса с тъп край, очите са малки. Едно от любимите места на пясъчната боа е пясъка, където лесно се заравя и се движи под него. Храни се главно с гризачи, гущери и насекоми.

 

          Черноврата стрелушка – не е отровна. Достига на дължина до 1 m и наподобява сродната стрелушка. Среща се в ограничен район в близост до брега на Черно море между Созопол и Ахтопол. Основната ѝ храна са гущерите.

 

          Стрелушка  (тънък стрелец и синьопетнист смок) – не е отровна и не хапе силно. Достига на дължина до 1,5 m. Тя е много пъргава и се придвижва изключително бързо по клоните на храсти и дървета, откъдето идва и името ѝ. Основната ѝ храна са гущери и по-рядко насекоми и гризачи.

 

          Смок мишкар –  не е отровен, но хапе силно, когато е заплашен. В България е разпространен в цялата страна до надморска височина 1600 m. Основната му храна са гризачи, птици, яйца.

 

          Ивичест смок (кощерица) – вид змия от семейство Смокообразни. Наподобява вида пъстър смок, с който понякога са класифицирани като подвидове на един вид. Не е отровен, но хапе болезнено. На дължина достига до 2 метра. Храни се предимно с птици и гризачи. В България се среща в долината на Струма до Кресненския пролом на север. Предпочита гористи местности.

 

          Степната усойница (урсиниева или остромуцунеста усойница) –  вид отровна змия от семейство Отровници. В България са намирани общо четири екземпляра – два в платото при Шумен, при село Вердикал, днес част от Банкя, (1927) и при манастира Свети Крал над Княжево (1934). Видът се смята за изчезнал от територията на страната. Степната усойница достига до 55 cm дължина, но са известни и екземпляри с дължина 80 cm. Отличава се от обикновената усойница по тясната и вълнообразна гръбна ивица, трапецовидното сечение и по-малката и ниско разположена ноздра. Степната усойница се храни главно с гущери, дребни гризачи, едри насекоми, по-рядко с жаби и малки на птици. Ражда по 3 до 16 малки. Въпреки че змията е отровна, няма известни смъртни случаи на хора, в резултат на ухапвания.

 

          Аспида (каменарка) – вид змия от семейство Отровници. Отровата на аспидата е по-силна от тази на пепелянката, но по-слаба, отколкото при усойницата. Въпреки това ухапването е болезнено, 4% от случаите, в които не е получена медицинска помощ, са фатални, поради алергични реакции.Обикновено достига дължина 60-65 cm, в редки случаи до 85 cm.Главата е широка, заострена отпред и ясно отличима от врата. Върхът на муцуната е леко, но отчетливо, повдигнат нагоре. Гръбните шарки варират силно, но много рядко имат ясната зигзагообразна форма, характерна за усойницата.  В България са открити само два екземпляра, при това в началото на 20 век. Единият е от района на Харманли и е уловен през 1933. Другият е намерен в колекцията на Катедрата по зоология на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ без подробности за мястото или годината на улавянето му. Аспидата предпочита слънчеви местности със сравнително сухи почви. Най-често се среща по каменисти склонове, но понякога се намира и в равнините.

 

          Пъстър смок – вид змия от семейство Смокообразни. Не е отровен, но хапе болезнено, ако се почувства застрашен. Наподобява вида ивичест смок, с който понякога са класифицирани като подвидове на един вид.На дължина достига до 2 метра. В България е разпространен в Тракия, Северна България. Живее главно в местности със степна растителност, като основната му храна са гризачите.

 

          Смок стрелец (синурник) – не е отровен, но хапе силно, когато е заплашен. На дължина достига до 2,5 m. В България е разпространен до надморска височина 1100 m, като липсва по северните склонове на планините и високите полета в западната част на страната. Стрелецът обитава степни и скалисти местности, храсталаци и редки гори, както и обработваеми земи. Основната му храна са гризачи, гущери, други змии, дребни птици. Смокът стрелец зимува самостоятелно или в група от няколко десетки екземпляра в кухини в почвата или скалите. Зимният сън обикновено продължава от края на октомври до края на март, но понякога отделни животни излизат на повърхността и по-рано, когато времето е слънчево.

 

          Жълтоуха водна змия (обикновена водна змия) – вид змия от семейство Смокообразни. Тя не е отровна и при улавяне не хапе, но изхвърля бял секрет със силна миризма. Обикновено е тъмнозелена, кафява или сива на цвят с характерни жълти петна зад главата, откъдето идва и името й. Достига на дължина до 140 cm. Разпространена е по цялата територия на България. Храни се почти изцяло със земноводни, по изключение с дребни бозайници и риба. Тя плува много добре и обикновено се среща в близост до сладководни водоеми.

 

          Сива водна змия (дългоглава водна змия) – вид змия от семейство Смокообразни. Тя не е отровна и при улавяне не хапе, но изхвърля бял секрет със силна миризма. На дължина достига до 1,4 m. Цветът варира от сивкаво-зелен до кафеникав и почти черен, с по-тъмни петна по гърба.

 

Всичко за пепелянката като змия

 

От 16.11.2007 г. пепелянките са защитен вид и за тях важат забраните, заложени в Закона за биологичното разнообразие на България. 


Пепелянката е вид змия от семейство Отровници, разпространена на Балканите и в част от Близкия изток. Тя се смята за една от опасните европейски змии, заради дългите си зъби (до 13 mm) и сравнително силната отрова.

 

Пепелянката достига дължина до 50 – 70 cm, изключително рядко над 100 cm.

 

Главата е с триъгълна форма и е покрита с малки неравномерно разположени люспи. На върха на предносните щитчета има специфичен израстък („рогче“), по което много лесно се разпознава. То се състои от 9 – 17 люспи, подредени в 2, рядко 3 или 4, напречни реда. Рогчето достига дължина около 5 mm и е меко и гъвкаво. Опашката е много къса и завършва рязко, като последните 4 – 5 cm имат от кадмиево жълт до сигнално зелен цвят.

 

На цвят е бежово, до светлокафява („пепелява“, откъдето идва името ѝ) с тъмна зигзаговидна ивица по гърба. Езикът обикновено е черен, а ирисът – със златист или медночервеникав цвят. Мъжките имат специфично петно или V-образен белег в задната част на главата, което често се свързва с ивицата на гърба. Женските са с подобен цвят, но с по-слабо контрастни шарки, като обикновено при тях липсва V-образният белег.

 

Пепелянката е разпространена в Североизточна Италия, Западна Унгария, Южна Словакия, Балканския полуостров, югозападните части на Карпатите, Турция, Грузия и Сирия. Някои източници включват в ареала ѝ и Южна Австрия.

 

Пепелянката се среща в цяла България до 1450 m надморска височина. Изключение правят някои високи полета в западната част на страната, макар че присъства по съседните планински склонове. Разпространени са два подвида – V. a. ammodytes в Северозападна България и V. a. meridionalis в останалата част на страната. Първият е с оранжево оцветяване на долната повърхност на върха на опашката, а вторият – със светлозелено до жълтеникаво-зелено.

 

Пепелянката предпочита открити, каменисти, препечени места, обрасли с висока тревиста растителност, папрати, храсталаци и обикновено с достатъчно подземни дупки за укрития.

 

Пепелянката е активна предимно през деня, в низините и при топло време – също и нощем. Храни се главно с дребни бозайници и птици, по-младите екземпляри – с гущери. Понякога яде и змии, включително други пепелянки.

 

Пепелянката е като цяло летаргична и не особено агресивна, като рядко хапе без значително дразнение (неволно настъпване, опит за улавяне). Когато е изненадана, може да реагира по различни начини – да остане неподвижна, да изсъска и да избяга или незабавно да се опита да хапе.

 

Пепелянката не снася яйца, а е живораждаща. Копулация се наблюдава между април и началото на юни, а малките се раждат през август-октомври. Те са от 1 до 12, най-често 4 – 8 на брой, като при раждането дължината им е 14 – 24 cm.

 

Българската популация на пепелянката се смята за не особено отровна.

 

Отстъпва вероятно единствено на усойницата по токсичност, но обикновено инжектира по-голямо количество отрова. Дори без противоотрова обаче симптомите обикновено не са тежки и отшумяват за ден-два, може да представлява опасност за деца или възрастни с влошено здраве.

 

Отровата на пепелянките е сравнително токсична, но се променя с времето и при различните популации. Тя има както протеолитични, така и невротоксични компоненти, като съдържа и хемотоксини с кръвосъсирващи свойства, подобни и също толкова силни, колкото тези в отровата на гърмящите змии. Основните биокомпоненти са „кротоксин“ – тази отрова, сравнително слаба, се отделя и от последните вътрешни зъби на смоците – и „фосфолипаза А“-нетоксично биосъединение, което комплектувано с кротоксина дава сравнително силна отрова. Симптомите при ухапване могат да настъпят незабавно – болка, подуване и обезцветяване, понякога замайване и изтръпване. Хората, както и мишките и птиците, реагират бързо на отровата на пепелянката. Гущерите са по-слабо засегнати, а земноводните дори могат да оцелеят след ухапване. Някои змии, като медянките и водните змии, изглежда са нечувствителни към нея.

 

Отровата на пепелянката се използва в медицината за производство на противоотрова срещу ухапвания от други видове змии. За целта пепелянката се отглежда в плен, на което тя реагира много добре.

 

Какво да направим след ухапване от пепелянка?

Първото, което можем да направим без лекар, е обездвижване на крайника, стягане на мястото и намаляване на кръвообращението, така че да се ограничи разпространяването на отровата в целя организъм и поставянето на лед върху мястото. След това е добре да се потърси лекарска помощ незабавно. За целта лекарите прилагат лечение с антитоксичен серум, който е един и същи за ухапване от пепелянка и усойница. За останалите отровни змии той не действа, а се прилага друг, в зависимост от вида и отровата.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Контролиран електромагнитен двигател на инженер Валери Матов

Електромагнитният двигател на инженер  Валери Матов е всъщност обикновен двигател за вътрешно горене, който е преправен и вместо с бензин ил...