събота, 3 юни 2023 г.

Рискове при инвестиране в акции, фондове, криптовалути и суровини

Инвестициите чрез безналични активи през сайтове на брокери крие рискове и не са подходящи за всички инвеститори.


CFD са сложни инструменти и крият висок риск от бърза загуба на пари поради ливъридж, т.е. както можете да спечелите в пъти повече веднага, така и да загубите в пъти повече за 1 ден. Тези активи не са реални, а спекулативни с цел бърза печалба. Повечето брокери предлагат и трейдърски акаунт (търговски) или ливъридж повече от 1 към 1, което ви позволява да инвестирате малко, а да купувате повече. Колкото по-голямо съотношение, толкова повече пъти можете да спечелите или да загубите.

Реалните активи са с ливъридж 1 към 1 и инвеститорски акаунт, откъдето вие инвестирате, а не спекулирате. Ако купите акции от такъв акаунт или ливъридж 1 към 1, вие ставате реални собственици на дяловете и се водите в борсата като реални собственици по имена, докато в горния случай е нещо като хазарт и акциите не са реални. При реалните акции цените им зависят от съответната фондова борса, откъдето са закупени, докато при другите не зависят от борсата и са изкуствено надути (надценени) или подценени в пъти повече от борсовата цена, така че да загубите.

Богатите инвеститори инвестират точно в реални акции, а не спекулират с ливъридж. Спекулата е за бедните, които търсят бързи пари и 80% губят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Контролиран електромагнитен двигател на инженер Валери Матов

Електромагнитният двигател на инженер  Валери Матов е всъщност обикновен двигател за вътрешно горене, който е преправен и вместо с бензин ил...