Как да инвестираме в акции – стъпка 1

Преди да инвестирате в акции и да се спрете на някоя от компаниите, първо анализирайте компанията и вижте представянето на акциите й. Ако цената на акцията е на върха, то тя не е за купуване, а за продаване. Не се хвърляйте да купувате скъпи неща. Правилото на онлайн търговията е „евтино купи, скъпо продай“.

Един от начините за анализиране е през сайта finance.yahoo.com. От този сайт може да си следите също и цената на злато, сребро, платина, паладий и други метали. Ако сте анализирали всичко и сте избрали чуждестранна компания, ще ви покажа тук как да инвестирате в акции през брокера eToro. 


Ето кое какво означава при анализирането на акции:


1. Влизаме в сайта https://finance.yahoo.com

 

2. От този сайт въвеждаме в търсачката името на компанията, която искаме да анализираме.

 

3. Избираме менюто Summary, което ще разглеждаме.

 

Най-отгоре с голям шрифт числа ни излиза цената на една акция на компанията в американски долари. След нея вдясно ни показва какво е повишението в долари и проценти на акцията спрямо предишния ден.

 

По-надолу в 2 таблици ни излизат данните на акцията:

 

Previous Close – показва предната цена, на която е затворил пазарът.

 

Open – показва на каква цена е стартирала фондовата борса за 1 акция на компанията.

 

Bid – показва коя е най-високата цена, която някой иска да плати, за да притежава определен брой акции.

 

Ask – това е обратното на Bid – показва коя е минималната цена, на която някой иска да продаде определен брой акции.

 

Day's Range – показва за даден ден коя е най-ниската и най-високата цена за съответната акция.

 

52 Week Range – показва най-ниската и най-високата цена за една акция на компанията за една година назад от днешна дата.

 

Volume – показва какво е количеството на акциите, които са били търгувани, т.е. броят на всички акции, които са били продадени или купувани.

 

Avg. Volume – показва каква е средната бройка на това количество акции.

 

Market Cap – показва стойността (сумата) на една компания – тя се измерва като умножим цената на една акция по общия брой на всички акции на компанията.

 

Beta (5Y Monthly) – показва ни каква е волатилността на дадената акция – колко често тази акция ту отива надолу, ту нагоре, т.е. колко често се променя нейната цена. Показател над 1 означава, че имаме завишена волативност в дадената акция на дадената компания. Ако показателят е под 1, това означава, че волатилността е по-слаба, т.е. по-рядко имаме качване и падане в цената на акцията.

 

PE Ratio (TTM) – измерва се за 12 месеца и се получава като разделим цената на 1 акция на показателя EPS (TTM). Това ни показва печалбата за единица бройка акции. За PE Ratio (TTM) е добре да е с показател под 21 или още по-добре под 15, което означава, че ние купуваме акциите на добра цена. Когато PE Ratio (TTM) е по-голямо означава, че малко е надута цената на акцията на съответната компания, но това не е на 100% точно, защото то може да бъде много голямо при компаниите, които бързо се развиват, т.е. така наречените технологични компании, които имат много бърз растеж.

PE Ratio (TTM) също ни показва колко години са нужни, за да си върнем нашата инвестиция, ако цената на акцията и нейната печалба се запазят.

 

EPS (TTM) – показва печалбата от 1 акция за 1 година.

 

Earnings Date – това е датата, на която компанията трябва да предостави нейните финансови отчети, т.е. техните доходи. Всяка публична компания е задължена да дава отчети на всеки 4 месеца.

 

Forward Dividend & Yield – показва колко долара е дивидентът от една акция на годишна база, а също и процент на дивидента от една акция на годишна база. Всяка компания изплаща дивиденти по различно време – едни веднъж месечно, други веднъж на 3 месеца, веднъж на 4 месеца, има и такива дето плащат веднъж на 6 месеца, а има и такива дето плащат веднъж в годината. За да видим на какъв период изплаща компанията дивиденти, избираме горе менюто Chart и тя ни отвежда в графиката, където е показано на какъв период са дивидентите. За да ни се запълни и оцвети графиката избираме горното меню Line, след което от падащото меню избираме Area. На графиката, където пише D,  това са датите, на които са изплатени дивидентите.

 

Ex-Dividend Date – показва на коя дата е изплатен дивидентът последно.

 

1y Target Est – показва цената, на която акцията на компанията най-вероятно ще достигне тази календарна година.

 

4. Избираме менюто Chart, което ще разглеждаме.

От това меню ни се показва графиката. На тази графика можем да видим кога са изплатени дивидентите, също и най-ниската и най-високата цена на акцията. На 1D като кликнем и ни показва какво се е случило за един ден. Отваря ни се едно квадратче и там ни показва цената, на която е отворил пазарът, най-високата цена на акция, най-ниската цена на акция и цената, на която пазарът е затворил, обемът на закупените акции, които е купен или продаден и промяната в проценти (+ или –) спрямо предходните периоди. Можем да разгледаме графиката за 5 дена като щракнем на 5D, съответно за 1 месец като щракнем на 1M, 3 месеца (3M), 6M, за една година (YTD или 1Y), за 2 години (2Y), за 5 години (5Y) и т.н.

 

5. Избираме менюто Conversations, което ще разглеждаме.

От това меню можем да видим мнение и коментари на хора за акциите и компанията.

 

6. Избираме менюто Statistics, което ще разглеждаме.

Това меню ни предлага статистики – всякаква база данни, числа, проценти и т.н.

 

7. Избираме менюто Historical Data, което ще разглеждаме.

Това меню ни показва исторически дати. В това меню можем да видим всеки един ден как се е търгувала дадена акция, на каква цена е отворена, най-високата цена, най-ниската цена на акцията, цената на затваряне.

 

8. Избираме менюто Profile, което ще разглеждаме.

Това меню ни показва профила на компанията – в коя държава е седалището на компанията, нейния сайт.

 

9. Избираме менюто Financials, което ще разглеждаме.

Показва ни общия приход на компанията за определена година (Income Statement), тяхната задължения и всичките им активи (Balance Sheet), притока на свежи пари, които позволяват на компанията да се развива (Cash Flow) и т.н.

 

10. Избираме менюто Analysis, което ще разглеждаме.

Това меню ни дава възможност да видим различни числа, които да сравняваме и на базата на това да направим нашата преценка.

 

11. Избираме менюто Options, което ще разглеждаме.

В това меню има различна база данни, които можем да анализираме.

 

12. Избираме менюто Holders, което ще разглеждаме.

Това меню ни показва кои са най-големите играчи на пазара.

 

13. Избираме менюто Sustainability, което ще разглеждаме.

Тази опция ни показва графика.

 

Вертикални менюта вдясно:

·         People Also Watch – табличка, която ни показва подобни компании на тази, която разглеждаме, в които можем да инвестираме.

 

·         Similar to EBAY – друга табличка, която също ни показва подобни компании на тази, която разглеждаме.

 

·         Earnings – прогноза за печалба. Празните кръгчета показват прогнозата на специалисти, а зелените кръгчета показват това, което компанията е постигнала.

 

·         Financials – в тази графика можем да видим за съответните години приходите на компанията и нейните печалби. Зеленото са приходите, а синьото е печалбата.

 

·         Recommendation Trends – графика с препоръки от специалисти (финансисти). В различни цветове на графиката ни показва мнението на специалисти дали е добре в момента да се купува, продава или задържа акцията.

 

·         Analyst Price Targets – прогнозите на специалисти за цената на акцията. Current е настоящата цена на акцията. Average е прогнозираната от специалисти средна цена на акцията. High е най-високата цена на акцията, която прогнозират специалистите. Low – най-ниската цена на акцията, която прогнозират специалистите. Колкото по-ниска е цената на акцията в момента и се приближава до прогнозите за най-ниска цена, толкова по-изгодно е да я закупим и след известно време да я продадем на по-висока цена.

 

·         Upgrades & Downgrades – мнения от институции и специалисти за определена акция.

 

·         Company Profile – това е профил на компанията. Има адрес на компанията, как се казва, линк към сайта на компанията, седалище на компанията. Има обяснение с какво се занимава компанията.

 

В средата на страницата ни се показват финансови новини за компанията, които е добре да следим. Те оказват влияние върху цените на акциите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Контролиран електромагнитен двигател на инженер Валери Матов

Електромагнитният двигател на инженер  Валери Матов е всъщност обикновен двигател за вътрешно горене, който е преправен и вместо с бензин ил...