събота, 24 юни 2023 г.

За или против убиването на животни

Под убиване на животни се разбира всяко едно умишлено или неволно действие на човека, водещо до смърт на животни. Неволните или индиректни действия често са пръскане с химикали.


Убиването на вредители като комари чрез пръскане с химикали на цели градове замърсява цялата околна среда и натравя пчелите и всички растения. Подходът, който е правилен за намаляване на популацията им, е натуралното им намаляване или пръскане с препарати на растителна основа.


Измирането на пчели също е следствие от пръскането на ниви с химикали, което трябва да се избегне и води до неволно убиване на пчели. То също трябва да се замени с растителни продукти или изобщо да не се пръска.


От екологична гледна точка риболовът на защитени видове риби и убиването на защитени видове животни е престъпление.


Има обаче още един аспект в улавянето и убиването на животни, които обаче не са защитени и всеки може да се сдобие с тях. Все пак си е убиване на животни и възникват много въпросителни трябва ли да се убиват животни и да стават жертва и това не нарушава ли екологичното равновесие за определени диви видове, които не се отглеждат от човека.


Като вегетарианец от 25 години съм твърдо против убиването на животни, дори и домашно отглеждани, макар и това да не нарушава екологичното равновесие. Това е въпрос на лично мнение.


Растенията, плодовете, зеленчуците, ядките и семената са по-нишите организми от животните и човека и човек може да си набавя всички витамини от тях. Консумирането им не нарушава екологичното равновесие.


От растенията има защитени видове, но повечето видове растения и техните продукти не са защитени. Голяма част от тях се консумират и са ежедневие.


Днес животът е немислим без жито и брашно, без царевица, овес и т.н. Консумират се плодове, зеленчуци и ядки, които са полезни и богати на витамини и минерали.


Като извод: За да опазим околната среда не трябва да пръскаме с химия и да убиваме защитени видове животни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Контролиран електромагнитен двигател на инженер Валери Матов

Електромагнитният двигател на инженер  Валери Матов е всъщност обикновен двигател за вътрешно горене, който е преправен и вместо с бензин ил...