неделя, 28 април 2024 г.

Най-добрите инвестиционни посредници

Минах през толкова много инвестиционни посредници и стигнах до извода, че най-добрите и коректни са Interactive Brokers, които са най-големите и най-старите и всички, които работят с тях или са собственост на тях, а именно Карол Брокер и българската Trading 212, която е популярна в цяла Европа и се използва също и извън България. 


Interactive Brokers 

Interactive Brokers – американска мултинационална брокерска фирма, популярна в цял свят, основана през далечната 1978 г в Ню Йорк, САЩ. Компанията е акционерно дружество и чрез нея или друг брокер могат да се закупят акции на самия Interactive Brokers. Брокерът предлага акции, облигации, фондове, ETF-фи, суровинни фондове, ETP и др. на борси в Европа, САЩ и други държави. Популярен е с това, че има най-много акции и фондове от всички останали брокери, а сделките минават на борсата и с комисиони за разлика от другите брокери, при които няма комисиона при всяка сделка, но пък за сметка на това сделките често минават извънборсово. Брокерът и платформата му са за професионалисти. 


Trading 212

Trading 212 – български брокер, основан от 2-ма българи, а именно Иван Ашминов и Борислав Недялков. Брокерът е популярен в Европа с това, че за сделките в инвестиционния акаунт няма комисиона, няма месечни и годишни такси, безплатно теглене на пари и безплатно депозиране на пари по банков път, няма също и такси за държане на ETF-фи и злато чрез Xetra Gold. Брокерът предлага над 12 000 акции, борсово търгувани фондове (ETF-фи) и други инструменти, като може да се закупи безналично злато чрез фонда Xetra Gold, който притежава физическа наличност. 


Недостатък за Invest сметка на Trading 212: Някои сделки минават извънборсово, има и такса за превалутиране от 0,15% ако решим да сменяме валутата. 


Предимство за Invest сметка на Trading 212: Няма комисиона при сделки, няма такса за теглене на пари или депозиране по банков път, няма никакви месечни и годишни такси. Има обаче малки изключения за купуване на английски акции в лири и други подобни, където се начислява комисиона при сделка и определен вид данък. Другото предимство е, че получаваш дневна лихва върху неинвестираните пари, както и възможност да печелиш по желание от отдаване на акции под наем. Новата функционалност, която се очаква да въведе Trading 212 е прехвърляне на портфолио от акции от и към друг брокер. Ще може да се прехвърлят акции между Trading 212 и Interactive Brokers. Всички акции и дялове от фондове, които закупуваме през Trading 212, се държат в обща сметка при Interactive Brokers, т.е. Trading 212 работи с Interactive Brokers. Другото предимство е, че Trading 212 е на български език и има денонощна поддръжка на български език. 



Karoll Broker

Karoll Broker – брокер за търговия на Българската фондова борса (БФБ), а също и на международните финансови пазари. Собственост е на Interactive Brokers. Всички сделки са с комисиона и минават през борсата. Платформата им за търговия на БФБ  има месечна такса за поддръжка на сметка освен комисиона при сделка, а също и такса за теглене на пари, докато при Interactive Brokers имаме право само на 1 безплатно теглене на месец, то при Карол всяко теглене е платено. 


При тези брокери няма проблеми с тегленето на пари! При други брокери, предлагащи криптовалута, има рискове за тегленто на пари и блокирането на пари от страна на банките. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-добрите инвестиционни посредници

Минах през толкова много инвестиционни посредници и стигнах до извода, че най-добрите и коректни са Interactive Brokers, които са най-големи...