вторник, 23 май 2023 г.

Защо среброто е подценен метал и е бъдещото злато?

 Среброто (Ag) е най-използваният благороден метал в промишлеността и медицината. То притежава най-високата електропроводимост и топлопроводимост от всички метали. Това е единственият метал, който убива бактерии и микроби и пречиства храна, вода и др. Дори зъбите на пломбите се нуждаят от сребро. За да работят платките също е нужно сребро. Соларните панели и батериите също не могат без сребро. Някои бобини са със сребърни намотки. Сребърните проводници пък са идеалните проводници без загуби. Среброто е нужно за катализатор при запояване, а също и при производство на пластмаса.


Нисък процент от среброто се рециклира, а по-голямата част от него се изхвърля.


Ниската цена на среброто идва от факта, че уж залежите са в повече количества от златото, но реално то не достига за промишлеността. Разходите за добиване на сребро са 17-18 долара за тройунция минимум. В момента борсовата цена на среброто е 24 долара за тройунция. Всички знаят, че среброто е ценно, търсено, недостигащо и ще свърши в един момент, но тези дето владеят света държат цената му да е колкото се може по-ниска, та ако може дори да стигне колкото разходите за изкопаване на среброто, което беше станало в един момент, колкото и абсурдно да звучи. Тогава минните компании заплашиха, че ще спрат работа, защото нямат сметка да си покриват само разходите и нищо да не печелят.


При тези тенденции среброто един момент ще намалее толкова много, че цената му ще се качи и ще стане по-рядко и търсено от златото.


Сега ако 1 тройунция злато (31,1 гр.) струва колкото 1 килограм сребро, то в бъдеще ще е обратното. Никой не знае кога ще стане това, но среброто има голям потенциал да расте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Контролиран електромагнитен двигател на инженер Валери Матов

Електромагнитният двигател на инженер  Валери Матов е всъщност обикновен двигател за вътрешно горене, който е преправен и вместо с бензин ил...